Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

A 2014 márciusában kezdődő projekt keretében a 11.74 millió forintos, Magyar Állam és az Európai Unió által biztosított támogatásnak köszönhetően 3 fő pályakezdő álláskereső fiatalnak teremtettünk lehetőséget egyéves munkatapasztalat-szerzésre, melyet támogatás nélküli utófoglalkoztatás is követ. Egyik célcsoporttagunk az Egyesület fenntartásában működő IGAZ-GYÖNGY-HÁZ családi napköziben végez segítői feladatokat.

 

Projektünk alapötlete az Egyesült Királyságban működő ÚjraBútor Hálózat (Furniture Re-use Network - FRN) programjának részleges adaptálása. A ÚjraBútor Hálózat egy országos szervezet, mely 1989-es alakulása óta összefogja, képviseli, támogatja és fejleszti a jótékonysági újra-használattal foglalkozó szervezeteket szerte az Egyesült Királyságban. Jelenleg négyszáz, bútorok és elektromos berendezések újra-használatával és újrahasznosításával foglalkozó szervezet munkáját koordinálja országszerte, amelyek a háztartási cikkek széles skáláját gyűjtik és adják tovább rászorulóknak.

A Kárpát-medencei Fiatalokért Egyesület a projekttel szeretne csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez, melyhez fiatal munkanélküliek bevonását tervezi.

A projekt kezdetén a célcsoporttagok részt vettek a „Környezettudatos technológiák” képzésen, melyben a pályakezdő fiatalok megismerték a faipari munkák, a kárpitozás, valamint a bútortervezés alapjait. A képzést a pályázati útmutató előírásainak megfelelően akkreditált felnőttképző intézménytől (EUROPERSON Kft., 6724 Szeged, Kossuth Lajos sgt.  52., Felnőttképzési nyilvántartási szám: 06-0060-06, Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-2545) vettük igénybe, a tanfolyam szerepel az intézmény nyilvántartási rendszerében. A képzés célja, hogy a végzett résztvevő tudjon faanyagot javítani, felületkezelést végezni, és bútoralkatrészeket összeállítani. A kárpitos munkák keretében tudja alkalmazni a hagyományos és korszerű alap-és segédanyagokat, használni, karbantartani a kárpitos iparban alkalmazott gépeket. Elvégezni a bútorállványok kisebb javítását, felületkezelését, végrehajtani a szabászati eljárásokat, elvégezni a tartószerelést, az alappárnázás és felsőpárnázás részműveleteit, a rugózatszerelés munkáit. Szakszerűen végrehajtani a bevonási munkákat, javítani a lapos- és magas kárpitozású üléseket, háttámlákat és kartámlákat. A képzés 2014. április 7- május 31. között valósult meg. A képzés 300 órás volt, a következő nagyobb blokkokból épült fel:

  • A Faipari ismeretek oktatása 120 órában történt. Ennek során az alapanyagokat, fatípusokat, azok kezelését sajátították el elméletben a célcsoport tagjai. Megismerkedtek a lakkozás, javítás, ragasztás, pótlás, festés, csiszolás, a különböző felületkezelési eljárások (festés, lazúr, pác, lakk) alapjaival.
  • A második nagyobb blokk tartalmazta a Kárpitozási ismereteket, szintén 120 órában. Ezen belül a következő témákat érintették:

Műszaki- és szakrajz alapismeretek, alapanyagok, kárpitozási alapismeretek – felületet alakítás, készítés,  szerelések, befejező munkálatok, kárpitozást segítő gépek, szakmai számítások, valamint a megfelelő kárpitozási technológia kiválasztása.

  • Végezetül a diákok betekintést nyertek egy rövidebb (60 órás) szakmai blokk keretein belül a Bútortervezési ismeretekbe, mely főleg a bútorstílusok megismertetésére terjedt ki.

A képzés elvégzése után a 2 fő célcsoporttag megkezdte a munkát, melynek keretében szervezetünk csatlakozott a Tudásklaszter Társadalom- és Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. által életre hívott „társadalmi márkához”, a Remodel Studiohoz.

Kialakításra került egy jól felszerelt bútorfelújító közösségi műhely, ahol a már gyakorlati tapasztalattal rendelkező fiatalok, szakiparos mesterek útmutatásai alapján bújtatják új köntösbe a használt, nem egyszer kidobásra ítélt bútorokat.